5. 4. 2013

Návrhy nové Kunsthalle / Výstava



vernisáž / 10. 4. 2013 V 16 : 00 / Budova radnice na náměstí P. O. II. (vchod č. 3, 1. a 2. patro)
výstava bude probíhat do 3. 5. 2013

Od roku 1998 je dramaturgie této galerie pod vedením kurátora Michala Škody, zaměřena na současné výtvarné umění a architekturu. Galerie každým rokem připravuje 8 - 10 výstav nejzajímavějších domácích tvůrců, ale i významných autorů ze zahraničí. Ti se tak povětšinou vůbec poprvé prezentují nejen u nás, ale ve východní Evropě vůbec. V Českých Budějovicích se podařilo vybudovat významnou, prestižní galerii s mezinárodním renomé, která jako jediná v republice připravuje každoročně program s tak vysokým počtem kvalitních, zahraničních výstav.

Toto se rovněž odráží v tom, že se České Budějovice dostávají do mezinárodního povědomí nejen jako město, kde se vaří světové pivo, ale kde je též něco významného na poli kultury. Díky systematické práci je dnes Dům umění řazen k tomu nejlepšímu, co lze v České republice, na poli umění, navštívit. Současný Dům umění se nachází na hlavním českobudějovickém náměstí. Výstavy jsou prezentovány v pěti místnostech jednoho poschodí o celkové rozloze 150m2.

Díky iniciativě Michala Škody a skupiny CBArchitektura vzniklo v září 2012 na liberecké fakultě umění a architektury zadání na podobu nové kunsthalle, která by se stala důstojným sídlem této mimořádné instituce. Tyto projekty si zároveň kladou za cíl rozpoutat diskuzi nad některými veřejnými prostranstvými v Českých Budějovicích, které postrádají kvalitu a funkci. Studenti mohli vybírat z prostoru vedle DK Slavie a Senovážným náměstím.

Nezávisle na tomto zadání pracuje student brněnské fakulty architektury Zdeněk Chmel velice intenzivně na diplomovém projektu, který se zabývá stejným tématem. Na výstavě můžete vidět jeho první analytickou část, která se soustředí na výběr vhodného místa.

Žádné komentáře:

Okomentovat