12. 11. 2015

PechaKuchaNight České Budějovice VOL.1


http://pechakuchacb.cz/    http://vstupenky.cbsystem.cz/hall

První PechaKucha Night v Jižních Čechách / 12. listopadu ve 20.20 se v industriálním prostoru továrních hal SFINX koná první jihočeská „Noc povídání či tlachů“/ japonsko - anglicky PechaKucha Night (pečakuča)/.
 
Co je to PechaKucha Night? Projekt vymysleli v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham. Záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, vědců, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase v tomto oborovém mixu. Prostor pro mluvení o tom, co je nového, co kdo chystá či již realizoval, o čem přemýšlí, o čem sní, a to vše ve formátu 20x20, kdy si každý mluvčí připraví pro svůj výstup 20 obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin, za 6 minut a 40 vteřin ho střídá další prezentující. Večery se konají pravidelně za dva až tři měsíce. Dnes už ve více než 830 městech po celém světě.

Jak vznikla budějovická PechaKucha Night ? „ Díky projektu Kulturní jádra BU2R. Na jednom ze setkání jsme mluvili o tom, co Budějovicím chybí. Shodli jsme se, že mimo jiné PechaKucha Night, jako místo veřejného setkávání , inspirace, tříbení myšlenek a nápadů. Ondřej Kobza za Kulturní jádra nabídl pomoc a podporu. Tak jsme do toho šli“, říká Eliška Štěpánová z týmu organizátorů. Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piana na ulici a iniciátor projektu Kulturní jádra BU2R, dodává „Chceme pomoci šikovným lidem, kteří chtějí ve svém místě oživit kulturní život a realizovat vlastní projekty a nápady.“ Platforma BU2R dlouhodobě podporuje projekty rozvíjející městskou kulturu, takže pro vznik Kulturních jader to byl přirozený partner.

Kde a kdy bude budějovická PKN? Pravidelně jednou za čtvrt roku. „Chceme představovat nejen zajímavé hosty, ale i zajímavá místa našeho města, kam se lidé běžně nepodívají“ říká člen týmu architekt Mirek Vodák. První noc bude v továrních halách SFINX. Několika z nich návštěvníci večer projdou.

Kdo bude vystupovat na první PKN? „ Pozvali jsme deset lidí (ve dvou případech týmů) se silným osobním příběhem, z různých oborů. Umělce, architekty, vědce, lidi z neziskovek. Nebo člověka, který uprostřed rozjeté kariéry radikálně změnil profesi. Všichni z nich dokázali realizovat svůj nápad nebo sen“, říká Vláda Dolejšek, poslední z trojice týmu organizátorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat