7. 2. 2012

... dvěstědvacetdva ...


222 dní je pěkné výročí.

Možná by si zasloužilo květinu, dort a přípitek. Já bych tu chtěl poděkovat zastupitelstvu, že úspěšně pokračuje v trendu posledních 12 let a nemá potřebu zaměstnat jediného odborníka s profesní kvalifikací architektura / urbanismus. Zároveň doufám, že se ve zdraví setkáme za dalších 111 dní, abychom si třeba ujasnili, co to je vize, koncept a strategie a proč se tu  vybírají architekti podle ceny a ne podle kvality. 

Pokud by se snad rada města odhodlala k heroickému výkonu vypsat po 4 měsících druhé kolo výběrového řízení, doporučoval bych vynechat test z wordu a excelu. Také by měl v komisi fyzicky zasednout alespoň jeden člověk, který na to má vzdělání, třeba by pak pohovor měl trochu jinou úroveň než minule.

ing. arch. Mirek Vodák

 Oficiální stránky statutárního města České Budějovice / Aktuality 28.6.2011

„Má-li naše město působit kulturně a přívětivě, je třeba se starat nejen o historické památky, ale i o koncepčnost a estetiku stavebních aktivit. To je důvod, proč se radnice rozhodla zřídit nový odbor, v jehož čele stane městský architekt. Ten bude zastupovat město a hájit jeho zájmy při všech územních řízeních a vydávat odborná stanoviska k připravovaným záměrům a plánům," shrnul primátor Juraj Thoma.

Od nového odboru, jehož zřízení je jednou z programových priorit současné radnice, si koalice Občanů pro Budějovice, ČSSD a TOP 09 slibuje, že bude odborně a kvalitně prosazovat zájmy města v oblasti architektury a urbanismu a z tohoto pohledu také upozorňovat na nešvary, které hrozí při necitlivých opravách a rekonstrukcích starých budov.

"Ne všechno dokáže vyřešit územní plán, který je závazným dokumentem pro stavební řízení státní správy. Proto bude městský architekt  v konkrétních případech vyjadřovat vůli a stanoviska města, přičemž poslední slovo při povolování staveb bude mít i nadále stavební úřad. Vypořádat se však bude muset s připomínkami městského architekta," vysvětlila Ivana Popelová, náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a územní plánování.

"Jsme připraveni přikládat novému odboru mimořádnou vážnost. Rád bych proto, aby se do konkurzu na tento post hlásili uchazeči, kteří už mají odborné renomé a vnímali jej jako prestižní pozici, nikoliv pouze jako zaměstnání," dodal Juraj Thoma.


3 komentáře:

  1. Citace z webu HOPB: "Zřízen útvar architekta, účastníci výběrového řízení na městského architekta však nesplňovali požadavky; bude se hledat dále patřičná osobnost." Co si tak místní politik představuje pod pojmem patřičná osobnost?

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že to "s patřičnou osobností" jsou jen tlachy pro tisk, přece nebudeš věřit, že to tak bylo upřímně. Prostě nesehnali nikoho, kdo by vyhovoval všem členům koalice a jim spřízněným mocným. Jako vždy.

    Nejsem přesvědčen, že v SOUČASNÉ DEMOKRACII by byl jiný výběr, než kromě nejnižší ceny, efektivnější. Je to podivné zastupitelské zřízení, kdy nějaká pseudovolená figurka rozhoduje o městě, jehož zlomek je můj. Motivace figurky jsou úplně jiné, než moje. když dělá to nejlevnější, nejméně špatného napáchá. To je idea zákona o veřejných zakázkách, který ve stejném konceptu funguje v celé Evropě.

    Lepší je případ, když jsem investorem já sám. Já si samozřemě nekoupím nejlevnější auto z celého autobazaru, ani nevyberu nejlevnějšího architekta pro návrh mého domu. To proto, že to vybírám pro sebe a ne pro jiné.

    OdpovědětVymazat
  3. Já rozumím tomu, že někdo vybírá podle nejnižší ceny. Ale nesouhlasím s časovým horizontem, v jakém je tahle nabídka nejnižši a nejvýhodnější (pravděpodobně nepřesahuje 4 roky volebního období).

    OdpovědětVymazat